فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال بیست و دوم شماره 68 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال بیست و دوم شماره 68 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حمیدرضا مقدسین*، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 9-36

    از لوازم یک جامعه مردم سالار، پاسخگو بودن نهادها و مقام های حکومتی نسبت به عملکرد خود در برابر مردم یا نهادهای برآمده از مردم است. بر همین اساس، رییس جمهور به عنوان یک مقام سیاسی که مدیریت قوه مجریه و اداره امور اجرایی کشور را بر عهده دارد باید در برابر مجلس شورای اسلامی پاسخگو باشد. قانون گذار اساسی برای پاسخگویی رییس جمهور، سازکارهایی را اندیشیده از جمله استیضاح رییس جمهور و بررسی عدم کفایت وی؛ در واقع آنچه که قانون گذار اساسی از مجلس شورای اسلامی می خواهد این است که کفایت اجرایی، یعنی استمرار و بقای صلاحیت مدیر و مدبر بودن رییس جمهور را مورد بررسی قرار دهد. این تحقیق با مطالعه مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی، شورای بازنگری قانون اساسی و نیز مذاکرات پیرامون بررسی عدم کفایت سیاسی اولین رییس جمهور به واکاوی دقیق تر «عدم کفایت رییس جمهور» پرداخته و سنجه هایی را برای ارزیابی بهتر این موضوع مطرح می کند.

    کلیدواژگان: عدم کفایت رییس جمهور، کفایت اجرایی، کارآمدی، مدیریت قوه مجریه، اداره امور اجرایی کشور
  • مهدی رضایی*، روح الله علیدادزاده صفحات 37-59

    دستورگرایی به عنوان یکی از جلوه های حاکمیت قانون در قرن هجدهم وارد عرصه حقوقی سیاسی کشورها شد. از آن پس نمود عینی دستورگرایی یعنی قانون اساسی مورد توجه کشورها قرار گرفت. بر این اساس، کشورهای الجزایر و ایران به ترتیب در سال های 1963میلادی و 1285 خورشیدی (1906) برای اولین بار دارای قانون اساسی شدند. قانون اساسی این کشورها به عنوان هنجار برتر نیاز به پشتیبانی از سوی یک نهاد مستقل داشت. بر همین اساس اولین قانون اساسی الجزایر، شورای قانون اساسی را عهده دار دادرسی اساسی نمود. این در حالی است که اولین قانون اساسی ایران، نهاد دادرس شرعی را پذیرفت و خبری از دادرسی اساسی نبود و برای اولین بار در قانون اساسی 1358 (1979) دادرس اساسی مورد پذیرش قرار گرفت. ماهیت نهاد دادرس اساسی در یک تقسیم بندی کلی به سیاسی و قضایی تقسیم می شود که ساختار پژوهش پیش رو بر همین مبنا استوار است. هدف از این پژوهش، پاسخ به این پرسش است که نهاد دادرس اساسی در دو کشور ماهیتی تک بعدی دارد یا چندبعدی؟ این پژوهش بر مبنای مطالعه منابع اینترنتی و کتابخانه ای به روشی توصیفی- تحلیلی به تبیین ماهیت نهاد مذکور می پردازد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که نهاد مذکور دارای ماهیت چندبعدی است.

    کلیدواژگان: شورای قانون اساسی، شورای نگهبان، ماهیت، نظارت، دادرسی اساسی
  • محمد راسخ*، محسن قاسمی صفحات 61-83

    تمرکز اصلی این پژوهش بر مفهوم و خاستگاه حق است. جرمی بنتام ایده حق فراقانونی را کاملا رد می کند. از دیدگاه او فقط حق قانونی معتبر است که بیانگر منفعتی برای صاحب حق است. در رویکرد سید ابوالقاسم خویی نیز قوام حق به حکم شارع است و به دلایل مورد نظر شارع که به نظر می رسد مصالح افراد باشند، اعتبار می شود. در این مقاله، نشان داده می شود که بنتام و خویی حداقل از لحاظ منشا شکل گیری حق، تحلیلی مشابه در باب مفهوم آن دارند؛ هر دو اعتبار حق را به اعتبار قانونگذار می دانند که در حمایت از منافع افراد و با ضمانت اجرای قانونی، در قالب تکلیف وضع می شود. در نتیجه، تاکید بر آن است که از لحاظ ارتباط حق و قانون هر دو نظریه پرداز پیش گفته از منظری مشابه به مفهوم حق می نگرند. با این حال، تفاوت ها و نیز پیامدهای این دو نظریه تحلیلی در باب حق جدی تر از آن هستند که تحت الشعاع شباهت یادشده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حق، تکلیف، قانون، فرمان، قانونگذار
  • علی اکبر معصومی*، سید محمد هاشمی، ولی رستمی صفحات 85-110

    یکی از سازکارهایی که در نظام حقوقی ایران برای نظارت بر صندوق های بازنشستگی و ایجاد هماهنگی میان آنها پیش بینی شده، تجمیع صندوق های بازنشستگی است. تجمیع صندوق ها به معنای جمع شدن صندوق ها با حفظ شخصیت حقوقی خود زیر نظر یک نهاد برتر، آثار مطلوب متعددی به همراه خواهد داشت. این مقاله که با هدف امکان سنجی تجمیع صندوق های بازنشستگی ایران به رشته تحریر در آمده است در سه بخش به ترتیب به بررسی ضرورت ها، منابع و مراجع صلاحیتدار و موانع تجمیع صندوق ها پرداخته است. بررسی های مقاله نشان می دهد به دلایلی چون ناهماهنگی میان صندوق ها، فقدان نظارت موثر بر آنها و نیز نایده گرفته شدن برخی سیاست های دولت توسط صندوق ها، تجمیع آنها در وضعیت کنونی، ضرورت دارد. با این حال با وجود آنکه بسترهای قانونی این اقدام در ایران تا حد زیادی فراهم است اما در این راه موانعی چون تعارض تجمیع با استقلال صندوق ها، تعارض با سیاست کوچک سازی دولت و مخالفت مدیران عالی نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: نظارت، قانون مدیریت خدمات کشور ی، صندوق بازنشستگی، تامین اجتماعی
  • علی سهرابلو*، بیژن عباسی صفحات 111-140

    ورود اشخاص خصوصی خارجی به قراردادی با طرفیت دولت و اداره همواره با این نگرانی همراه است که اداره با توسل به ابزارهای حاکمیتی خویش، شرایط برابر طرفین در زمان انعقاد قرارداد را برهم زده و به اقداماتی همچون تغییر و فسخ یکجانبه قرارداد مبادرت نماید. برای رفع نگرانی مزبور و به منظور حفظ شرایط برابر زمان انعقاد قرارداد، اقسامی از شروط ثبات در قراردادهای سرمایه گذاری خارجی درج می شود که سعی در حفظ شرایط زمان انعقاد قرارداد و منع اداره در تغییر شرایط مزبور پس از انعقاد قرارداد دارند. پرسشی که این مقاله در پی پاسخگویی بدان است، صحت یا عدم صحت درج شروط ثبات در قراردادهای سرمایه گذاری خارجی از منظر قواعد و اصول حاکم بر قراردادهای اداری می باشد. موضوع مزبور با رویکردی توصیفی و تحلیلی و با بهره گیری از منابع حقوقی مربوط مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از مغایرت درج شروط ثبات در اقسام اخص کلمه، انجماد، عدم مداخله و عدم تسری با اصل حاکمیت قانون، اصل صلاحیت و اصل همسویی منفعت و قدرت عمومی با قراردادهای اداری و اصل سازگاری خدمات عمومی با نیازهای روز و عدم مغایرت شرط ثبات در قسم موازنه اقتصادی با اصول حاکم بر قراردادهای اداری است.

    کلیدواژگان: قرارداد اداری، قرارداد سرمایه گذاری خارجی، شرط ثبات، صلاحیت اداره، منفعت عمومی
  • عبدالمجید سودمندی* صفحات 141-170

    بعد از گذشت نیم قرن از تدوین اولین ضوابط مرتبط با آلودگی هوای شهرهای ایران در قانون اصلاح پاره ای از مواد و الحاق مواد جدید به قانون شهرداری در سال 1345 و با استفاده از تجارب حاصل از اجرای 22ساله قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب 1374، قوای مقننه و مجریه اقدام به تصویب قانون هوای پاک در سال 1396 کردند. اگرچه قانون هوای پاک حاوی نوآوری ها و نقاط قوت فراوان است، اما متاسفانه این قانون دارای نقاط ضعف و ایرادهایی نیز می باشد که عدم رفع آن ها، اجرای صحیح این قانون را دشوار و موفقیت آن را ناممکن خواهد کرد. بعضی از مهم ترین ایرادها و نقاط ضعف این قانون که در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرند عبارت اند از: الف- کاهش سرعت عمل در تشخیص وضعیت های اضطراری آلودگی هوا و اتخاذ اقدام های لازم در این وضعیت ها؛ ب- تعارض و هم پوشانی میان بعضی مواد؛ پ- کم توجهی به پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مبارزه با آلودگی هوا در بعضی موارد؛ ت-عدم اعطای حق عام دادخواهی به نفع عموم به سازمان حفاظت محیط زیست؛ ث- ایرادهای متعدد در زمینه ضوابط کیفری بویژه عدم پیش بینی رسیدگی قضایی فوری (خارج نوبت) و عدم استفاده از مجازات حبس و ج- مبهم بودن بعضی مواد.

    کلیدواژگان: قانون هوای پاک، قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا، آلودگی هوا، سازمان حفاظت محیط زیست، منابع آلاینده
  • زکیه تقی زاده*، مهدی حدادی صفحات 171-203

    توسعه پایدار اقیانوس ها و ضابطه مند نمودن دریاها با اعمال حاکمیت قانون بر آنها، یکی از پدیده های نوین در عرصه حقوق بین الملل دریاها به شمار می رود. با تشدید چالش ها و تهدیدات وارد بر محیط زیست دریایی و کاهش روزافزون منابع ژنتیکی در اثر گسترش فعالیت های انسانی، نگرانی های جامعه بین المللی در خصوص وقوع بحران زیست محیطی برای نسل های آینده و تهدید مبانی انصاف بین نسلی و میراث مشترک بشریت رو به فزونی نهاده است. از این رو حفاظت و بهره برداری پایدار از تنوع زیستی دریایی و منابع ژنتیکی در مناطق ورای صلاحیت ملی طی سال های اخیر مرکز توجهات مجمع عمومی ملل متحد را به خود اختصاص داده و قرار است رژیم حقوقی حاکم بر تنوع زیستی با تدوین یک سند حقوقی الزام آور در چارچوب کنوانسیون حقوق دریاها به اجماع کشورها ضابطه مند گردد. پژوهش پیش رو ضمن تشریح نظام حقوقی بین المللی حاکم بر تنوع زیستی دریایی به بررسی آثار حقوقی و نتایج حاصل از اعمال دکترین میراث مشترک بشریت بر منابع ژنتیکی دریایی در مناطق ورای صلاحیت ملی دولت ها می پردازد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی دریایی و منابع ژنتیکی، توسعه پایدار، انصاف بین نسلی، میراث مشترک بشریت، مناطق ورای صلاحیت ملی
  • سیامک کرم زاده*، عبدالله عابدینی صفحات 203-226

    در تاریخ 30 خرداد 1398 نیروهای نظامی ایران یک پهپاد متعلق به دولت امریکا را که در حال جاسوسی بود پس از عدم توجه به هشدارهای رادیویی بر فراز قلمرو سرزمینی ایران سرنگون کردند. مطابق کنوانسیون شیکاگو 1944 پرواز هواپیمای نظامی و یا غیرنظامی از نوع بی سرنشین بر فراز قلمرو سرزمینی دولت خارجی نیازمند کسب اجازه قبلی است. قانون مناطق دریایی ایران مصوب 1372 نیز پرواز و فرود هواپیما، جمع آوری اطلاعات به زیان امنیت ملی را عبور بی ضرر ندانسته است. از سوی دیگر، بر اساس ماده 39 کنوانسیون حقوق دریاها 1982، دولت های خارجی در هنگام پرواز بر فراز تنگه باید از هرگونه تهدید یا توسل به زور علیه حاکمیت و تمامیت سرزمینی یا استقلال سیاسی دولت ساحلی تنگه یا به هر شکل دیگری که نقض اصول حقوق بین الملل مندرج در منشور باشد پرهیز کنند.  ورود پهپاد امریکایی به محدوده سرزمینی ایران با هدف انجام عملیات شناسایی و انتقال اطلاعات حساس به مرکز فرماندهی مغایر با منافع ملی ایران بوده است. سرنگونی پهباد در راستای حق ذاتی دفاع مشروع بر اساس ماده 51 منشور محسوب گردیده و در نتیجه دولت ایران می توانسته با استناد به حق دفاع مشروع اقدام به توسل به زور نماید.

    کلیدواژگان: استفاده از زور، دفاع مشروع، پهباد امریکایی، قلمرو سرزمینی، کنوانسیون شیکاگو
  • علیرضا ابراهیم گل*، سید احمد طباطبایی لطفی، حسن خسروشاهی صفحات 227-256

    نهادهای معاهده محور حقوق بشری سازمان ملل متحد با رسیدگی به شکایاتی که بر اساس فرآیند طرح مکاتبات فردی علیه دولت های عضو طرح می گردند، نقش بسیار مهمی را در تشویق و ارتقای پیروی از تعهدات حقوق بشری ایفا می کنند. این نهادها علی رغم عملکرد شبه قضایی خود می توانند به منظور مصون نگه داشته شدن حقوقی که مکاتبه کننده مدعی نقض آن است و تا زمان صدور نظرات نهایی راجع به ماهیت مکاتبه، اقدامات موقتی صادر کنند. نظر به اینکه نظرات نهایی نهادهای معاهده محور حقوق بشری به خودی خود الزام آور نیستند و با توجه به اینکه در اسناد موسس و قواعد رسیدگی این نهادها به ارزش حقوقی اقدامات موقتی اشاره نشده است، این سوال قابل طرح است که آیا اقدامات موقتی صادره توسط این نهادها برای دولت های عضو الزام حقوقی ایجاد می کنند؟ این مقاله، الزام آوری اقدامات موقت صادره توسط نهادهای معاهده محور سازمان ملل متحد را در پرتو دکترین حقوقی و رویه این نهادها مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: نهادهای معاهده محور حقوق بشری، کمیته حقوق بشر، کمیته ضد شکنجه، اقدامات موقتی، الزام آوری
  • مصطفی فضائلی*، سید مجتبی شاکری صفحات 257-289

    در دنیای کنونی، حقوق بشر به مثابه ارزش بنیادین جامعه بین المللی، جایگاهی رفیع یافته است و اجرای این حقوق، وجهه همت دولت ها و سازمان های بین المللی واقع شده است. از سوی دیگر همه حق های بشری به منزله مجموعه ای به هم پیوسته و غیرقابل تفکیک، لازم الرعایه شناخته شده اند. اما در مقام اجرا، گاهی پدیده تزاحم حق ها خودنمایی کرده و به چالشی اساسی برای مجریان بدل می گردد. تزاحم، حاکی از وضعیتی است که با لزوم اجرای هم زمان چند حق روبرو هستیم درحالی که جمع میان آن ها ممکن نیست. تلاش در جهت یافتن راه هایی برای پیشگیری و یا رفع تزاحم، امری بسیار ضروری و حیاتی است. دست یابی به راهکاری مناسب برای دفع این چالش، مستلزم تبیین مفهوم حق ها و آشنایی با گونه های آن از جمله حق های مطلق و غیرقابل تعلیق است. تاکنون راهکارهای مختلفی برای مواجهه با این مشکل ارایه شده است. این مقاله ضمن توصیف و تحلیل راه کارهای عرضه شده، رهیافتی را ارایه و تبیین نموده که به جای توصیه راه حلی واحد، مقتضی و بلکه لازم است در پرونده‏های مختلف با توجه به اوضاع و احوال هر مورد نسبت به اتخاذ راه‏حل مناسب و یا ترکیب چند راهکار با یکدیگر به منظور دستیابی به بهترین راه‏حل اقدام نمود.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، تزاحم، حقوق مطلق، حقوق غیرقابل تعلیق، رویه قضایی
  • نرگس اکبری، علی مشهدی*، حسین کاظمی فروشانی صفحات 291-324

    رودخانه بین المللی هیرمند یک رودخانه مرزی بین کشورهای افغانستان و ایران می باشد که سرچشمه آن در خاک کشور افغانستان واقع شده است و یکی از موضوعات حقوقی- سیاسی بین ایران و افغانستان از زمان امضای عهدنامه پاریس 1857 تاکنون بوده است. هدف افغانستان از سدسازی های متعدد بر هیرمند تامین آب مورد نیاز برای شرب، کشاورزی، صنعت، انرژی برق آبی، کنترل سیلاب و... است. با این حال پیامدهای زیست محیطی این سدسازی ها در سطح داخلی و بین المللی بحث بر انگیز است. کاهش حقابه ایران منجر به خشکسالی و بیابان زایی، کاهش فراورده های غذایی محلی، فقر گروه های حاشیه نشین جامعه و مهاجرت، تغییر شیوه زندگی برخی از ساکنان منطقه از کشاورزی، شکار و ماهیگیری به فعالیت های غیرقانونی چون سرقت، آدم ربایی، قاچاق مواد مخدر، کالا و سوخت شده است. مقاله با روش توصیفی - تحلیلی بر آن است تا با استفاده از رویه داوری و قضایی، عرف بین المللی تعهدات بین المللی افغانستان را در زمینه بهره برداری از هیرمند تبیین نماید و نتیجه می گیرد که دولت افغانستان بموجب تعهدات عرفی متعهد می باشد از رودخانه هیرمند بطور منصفانه و معقول طوری که آسیب جدی به کشور پایین دست (ایران) وارد نشود بهره برداری نمایند و علاوه بر آن حل این مسئله نیازمند همکاری هر دو کشور می باشد.

    کلیدواژگان: استفاده منصفانه و معقول، منع ایراد آسیب مهم، هیرمند، سدسازی، افغانستان و ایران
  • عطاالله صالحی* صفحات 325-359

    گاهی تجربه زنان، معجون تلخی از حاشیه نشینی، خشونت و سلطه فرهنگی است. برای مواجه اخلاقی با این وضعیت، یکی از رهیافت ها برابری است، اما این مفهوم به واسطه متن باز بودن، مدلول و مرتبت آن محمل منازعه است. برابری هم مفهومی توصیفی است و هم هنجاری، در هییت یک مفهوم توصیفی، رابطه ای است وصفی میان دو فرد که از برخی جهات همانند می باشند. در معنای هنجاری که به عالم اعتبار تعلق دارد و تجویز رفتار خاص با همه است، مرتبط است با درک ما از آنچه باید باشد و مبتنی است بر ارزش مورد پیگیری که غالبا «عدالت» است. در حقوق بین الملل، از میان سه گفتمان برابری (قابلیت ها، حق و سرمایه انسانی) گفتمان حق در قالب قواعد اولیه حقوق بین الملل و از طریق معاهدات، عرف و رویه قضایی که منابع صوری این نظام حقوقی می باشند مورد شناسایی قرار گرفته است. اما نتوانسته در منابع واقعی حقوق بین الملل و قواعد ثانویه آن عینیت بیابد. در این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی برابری در جایگاه یک اصل کلی حقوقی، اشکال ماهوی، شکلی و تحولی آن و نسبت آن با مفاهیم تبعیض، تفاوت، عاملیت،توانمندسازی و جایگاه آن در میان قواعد اولیه و ثانویه حقوق بین الملل بررسی می شود.

    کلیدواژگان: برابری جنسیتی، حقوق بشر، زنان، حقوق بین الملل، عدالت
  • جواد صالحی* صفحات 361-388

    ایجاد و مدیریت مناطق حفاظت شده در دریاهای آزاد، یکی از اهداف سازمان ملل متحد در موافقت نامه اجرایی جدید و الحاقی سوم به کنوانسیون حقوق دریاها است که در سال های اخیر بحث آن داغ شده است. از این حیث، بررسی ابعاد ایجاد و مدیریت مناطق حفاظت شده در دریاهای آزاد واجد اهمیت و از اهداف و موضوع این نوشتار است. روش تحقیق در این نوشتار از نوع توصیفی-تحلیلی و متکی به مقررات کنوانسیون حقوق دریاها و کنوانسیون تنوع زیستی است. پرسش اصلی پژوهش این است که چالش های پیش روی سازمان ملل متحد در ایجاد و مدیریت مناطق حفاظت شده در دریاهای آزاد چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که تحقق این هدف مستلزم پیش بینی سازکارهای اجرایی موثر و الزام تمام دولت ها و سازمان بین المللی دریانوردی، سازمان های مدیریت شیلات منطقه ای و مقام بین المللی دریاها به شناسایی، اجرا و تبعیت از محدودیت های حاکم بر مناطق حفاظت شده در دریاهای آزاد است. لیکن الزام و هماهنگی میان بخش های مختلف حقوق بین الملل دریاها واجد چالش هایی است که ریشه در سازکارهای پراکنده، متفاوت و ناهماهنگ دارند. برقراری اجماع و توازن میان ظرفیت های پیش رو و پوشش آن در دریاهای آزاد نیازمند اراده جدی و وفاق عمومی است که در حال حاضر مفقود می باشد.

    کلیدواژگان: مناطق حفاظت شده دریایی، دریاهای آزاد، کنوانسیون حقوق دریاها، کنوانسیون تنوع زیستی، سازمان ملل متحد
|
  • Hamidreza Moghaddasin *, Ali Akbar Gorji Azazndariani Pages 9-36

    One of the requirement of a democratic society is that any governing body arising from the people and authorities must be accountable to the people or their representatives for their conducts. ‌‌‌Therefore, the president, as the political official responsible over the government, namely as the management of the Executive Power and the administration of executive affairs of the country must be accountable to the Islamic Consultative Assembly of Iran. The Constitution has implemented certain procedures for the accountability of the president, for instance, interpellation and vote of incompetence. To explain this, the Constitution is permitting the Islamic Consultative Assembly to investigate the executive incompetence of the President, namely the Continuity and durability of his management capabilities and prudence. In this study, three main sources are used to take a closer look at the incompetency of a President including the transcripts of the discussions held in the Assembly of Final Investigation of the Constitution; Council for Revision of the Constitution; and the negotiations on the political incompetence of the first President of Iran.

    Keywords: President's incompetence, the executive incompetence, Effectiveness, management of the Executive, administer of executive affairs of the country
  • Mehdi Rezaei *, Rooholla Alidadzadeh Pages 37-59

    One of the manifestations of rule of law is constitutionalism that entered into legal-political arena in the 18th century. Henceforth, many countries have considered the Constitution as the main manifestation of constitutionalism. Accordingly, Algeria and Iran had their own Constitution in 1963 and 1906 respectively for the first time. Their Constitutions needed support from a superior independent institution. The first Algerian Constitution appointed constitutional council as centralized and expert institution to take charge of basic hearing. However, the first Iranian Constitution embraced sharia hearing institution and basic hearing was not in Iranian Constitution until 1979. In general, the nature at basic hearing divided into political and legal parts. The structure of this research is based on the aforementioned classification. The main object of the research is to demonstrate the nature of basic hearing in Algeria and Iran by using documentary method to analyze and to explain the nature of institution that supervises the execution of the Constitution. The results show the multi–dimensional nature of these two institutions.

    Keywords: constitutional council, guardian council, Nature, Supervision, Constitutional justice
  • Mohammad Rasekh *, Mohsen Ghasemi Pages 61-83

    The main focus of this research is on the nature and origin of rights. Jeremy Bentham totally rejects the notion of extra-legal rights. For him, it is only legal rights that are valid and imply a benefit for its holders. Sayyid Abu al-Qasim al-Khoei's believed that rights’ validity derives from the religious lawmaker. He authenticates rights for reasons which seem to be individuals’ interests. In this paper, it will be shown that Bentham and Khoei, at least on the formation basis of rights, have similar analysis of the concept of rights: they both consider rights as valid due to the lawmaker’s authentication to the benefits of individuals, legally sanctioned in the form of duties. Accordingly, it shall be emphasized that the mentioned writers think along similar lines on the relationship between rights and law. Nevertheless, differences and also consequences of these two analytical theories of rights are too serious to be overshadowed by their mentioned similarity.

    Keywords: Rights, duties, law, decree, lawmaker
  • Aliakbar Masoumi *, Seyed Mohamad Hashemi, Vali Rostami Pages 85-110

    One of the mechanisms that is foreseen in the Iranian legal system to monitor retirement funds and to create synergies between them is the aggregation of retirement funds. Combining funds in terms of pooling of funds by maintaining their own legal personality under the supervision of a superior institution will lead tomultiple desirable effects. The present article, which aims to study the feasibility of aggregation of Iranian retirement funds, has been reviewed in three sections in order to examine the necessities, sources and authorities and the obstacles before aggregating funds. The results suggest that it is necessary for their integration in the current situation due to the lack of coordination between the funds, the lack of effective monitoring thereof, as well as the disregard of some government policies by the funds. However, although the legal framework for this action is largely available in Iran, there are obstacles such as the conflict of aggregation with the independence of the funds, the conflict with the policy of downsizing the government and the disapproval of high-ranking officilas.

    Keywords: Consolidation, Integration, Supervision, coordination, State Service Management Act
  • Bijan Abbasi Pages 111-140

    The entry of foreign private individuals into the contract with the Administration is always accompanied by this concern that the Administration by using its instruments of governance, violates the terms of equality of the parties at the time of concluding the contract and will do such acts like the unilateral change and termination of the contract. To overcome this concern, the types of stabilization clauses in foreign investment contracts are inserted, which seek to preserve the terms of the contract in time of concluding and to prohibit the Administration from changing the terms after the conclusion of the contract. This article by using a descriptive and analytical method seeks to answer the correctness of the inclusion of stabilization clauses in foreign investment contracts in light of administrative rules and principles. Findings show that the inclusion of the conditions of stability in particular types of words, freezing, non-interference and non-compliance with the principle of rule of law, the principle of competence and the principle of equal alignment of public interest and public authority are in contrary with the administrative contracts and the principle of compatibility and non-violation of the stabilization clauses in terms of economic equilibrium with principles governing administrative contracts.

    Keywords: administrative contracts, Foreign Investment Contracts, stability clause, administrative competence, public benefit
  • Abdolmajid Soudmandi * Pages 141-170

    After half a century from the first provisions on air pollution of Iranian cities in the Amendment of Some Provisions and Addendum of New Provisions to the Municipal Act of 1967 and on the basis of experiences gained from 22-year enforcement of the Prevention of Air Pollution Act of 1995, the Iranian legislative and executive branches passed the Clean Air Act in 2017. Although the Clean Air Act contains many innovations and strengths, unfortunately, this Act has also some weaknesses and irregularities which failure to eliminate them would make its implementation hard and its success impossible. Some of the most important irregularities and weaknesses of this Act that will be examined in this paper include the following: reducing the speed of the detection of emergency situations of air pollution and taking necessary measures in these situations; conflicts and overlapping between some of its Provisions, underestimating the social, economic and political consequences of combating air pollution in some cases; failure to grant the general right of public interest litigation to the Department of Environment; numerous irregularities in criminal provisions, notably the lack of prediction of prompt judicial proceedings and non-use of imprisonment punishment, and finally; ambiguity in some Provisions of the said Act.

    Keywords: Clean Air Act, Prevention of Air Pollution Act, Air Pollution, Department of Environment, Polluting Resources
  • Zakieh Taghizadeh *, Mahdi Haddadi Pages 171-203

    Sustainable development of the oceans and regulating the seas by the application of the rule of law is considered as one of the most recent phenomena in the field of international law of the sea. Because of the exacerbated challenges and threats posed on the marine environment and the growing decline in genetic resources due to the expansion of human activities, the international community’s concerns about occurring environmental crises for future generations and the threat posed on the principles of intergenerational equity and the common heritage of mankind have been increasing. Therefore, the conservation and sustainable exploitation of marine biodiversity and genetic resources in areas beyond national jurisdiction in recent years have attracted the attention of the UN General Assembly. Therefore, it seems necessary that the legal regime governing biodiversity to be set out by a legally binding instrument under the Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) through the consensus of all states. The following research, while outlining the international legal regime governing marine biodiversity, examines the legal effects and outputs arising out of the implementation of the doctrine of the common heritage of mankind on marine genetic resources in areas beyond national jurisdiction.

    Keywords: Marine Biodiversity, Genetic Resources, Sustainable Development, Inter-generational Equity, Common Heritage of Mankind, Areas Beyond National Jurisdiction
  • Siamak Karamzadeh *, Abdollah Abedini Pages 203-226

    On 20 June, 2019, a U.S. drone was shot down by the Iranian forces while spying above the Iran’s territory. It is said by the Iranian officials that the drone ignored the warning signals. Under the 1944 Chicago Convention, military and civilian aircrafts including drones shall be flown over territories of a contracting State with a special authorization of that State. The 1993 Act on the Marine Areas of the Islamic Republic of Iran in the Persian Gulf and the Oman Sea, also excluded the passage of foreign vessels aimed at collecting information prejudicial to the national security, defense or economic interests of Iran as an innocent passage. Further, under article 39(1)b of the 1982 Law of the Sea Convention, during the transit passage, ships and aircrafts shall “refrain from any threat or use of force against the sovereignty, territorial integrity or political independence of States bordering the strait, or in any other manner in violation of the principles of international law embodied in the Charter of the United Nations”. The entering into the territory of Iran by the U.S. drone which was with the purpose of collecting information from the army targets was prejudicial to the Iranian national interest. Iran`s reaction in shooting down of the drone is compatible with the inherent right of self-defense enshrined in article 51 of the UN Charter. As a result, the Iranian government could use force based on the self-defense principle.

    Keywords: US Drone, Self-defense, use of force, Territory, chicago convention
  • Alireza Ebrahimgol *, Seyed Ahmad Tabatabaei Lotfi, Hasan Khosroshahi Pages 227-256

    UN Human Rights Treaty Bodies play an essential role in the promotion of State parties’ compliance with international human rights treaties, through examination of complaints filed pursuant to individual communications procedure. These bodies, despite of their quasi-judicial function, are allowed to request interim measures in order to preserve the rights of the individuals claiming of being violated until the final views on the relevant communications are adopted.  Whereas, final views adopted by Treaty Bodies are not per se binding and considering the lacuna in their founding instruments and rules of procedure, it is to be seen whether or not interim measures requested by these Bodies could be considered as having a binding force. In the present article, the legal nature of interim measures issued by the UN Human Rights Treaty Bodies is reviewed in light of legal doctrine and the jurisprudence of the said Bodies.

    Keywords: UN Human Rights Treaty Bodies, Human Rights Committee, Committee against Torture, Interim Measures, Binding
  • Mostafa Fazaeli *, Seyed Mojtaba Shakeri Pages 257-289

    There are occasions when several human rights are to be enforced at the same time, but the exercise of all may not be possible in certain circumstances i. e., exercising a right by violating another one, known as the "conflict of human rights". In today’s world, where human rights are a concern of governments and international organizations, and these rights have established a fundamental place in international documents and rules, the "conflict of human rights" would be regarded as a major challenge for the executives, including governments and the judiciary. Therefore, adopting a method to prevent or eliminate this challenge is vital. Achieving a suitable solution to face this challenge requires an explanation of the concept of human rights and awareness of its divisions, including absolute and non-derogable rights. A review of these divisions illustrates the point of conflict, which will help to resolve the dispute henceforth. In this article, while analyzing various solutions that have been proposed for resolving this problem, it is indicated that in different cases, depending on their circumstances, it is necessary to adopt a suitable solution or a combination of several ones to achieve the best result.

    Keywords: Human Rights, conflict, Absolute Rights, Non- Derogable Rights, Judicial Precedent
  • Narges Akbari, Ali Mashhadi *, Hossein Kazemi Pages 291-324

    The Hirmand International River is a border river between Afghanistan and Iran, whose source originated on the territory of Afghanistan, and has been one of the legal-political subjects between Iran and Afghanistan since the signing of the Paris Convention of 1857. Afghanistan's goal is to provide water for drinking, agriculture, industry, hydroelectric power, flood control, and so on. However, the environmental impacts of these dam construction on the domestic and international levels are controversial. Reducing Iran's right to water leads to drought and desertification, reducing local food products, poverty of marginalized communities and migration, changing the livelihoods of some inhabitants of the region from agriculture, hunting and fishing to illegal activities such as Robbery, kidnapping, drug trafficking, goods and fuel. The paper uses a descriptive-analytical method to explain the international law of Afghanistan's international obligations regarding the use of Hirmand through the use of judicial and judicial procedures. It concludes that the Government of Afghanistan is committed to using its customary commitments to use the Hirmand River fairly and reasonably so that it does not seriously impair the downstream state (Iran), and in addition, solving this problem requires the cooperation of each Two countries.

    Keywords: Fair, reasonable use, prohibition of major damage, Hirmand, Damage, Afghanistan, Iran
  • Ata Allah Salehi * Pages 325-359

    Sometimes the experience of women is an unpleasant combination of marginalization, violence and cultural domination. To ethically encounter with this situation, one approach is equality; however, its content is controversial due to its open source text. Equality is a descriptive concept, and normative; within the form of a descriptive concept, it refers to a descriptive relationship between two individuals who are similar in some respects. In the normative sense, that belongs to the world of credit and prescribes a particular behavior to all, it is related to our understanding of what should be and is based on desired value which is often "justice". In international law, among the three discourses of equality (capabilities, rights and human capital), the rights is recognized in the framework of the primary rules and through treaties, custom and judicial procedures, which are the formal sources of this legal system, but fails in the actual sources of international law and its secondary rules .This research, by descriptive-analytic approach, shows equality as a legal general principle; its forms, and its relation to the concepts such as discrimination, difference, agency, empowerment and investigates its position among the primary and secondary rules of international law.

    Keywords: Gender Equity, Human Rights, women, International Law, justice
  • Javad Salehi * Pages 361-388

    Creation of Marine Protected Areas on the High Seas is one of the United Nations goals in new executive agreement that its dimensions are subject of this study. Main question is that the UN's ahead Challenges in the creation and management of Marine Protected Areas on the High Seas? Findings of this study indicate that the achievement of this goal requires the prediction of effective enforcement mechanisms and the obligation of all governments and the International Maritime Organization, Regional Fisheries Management Organizations and the International Seabed Authority to identify, implement and adhere to constraints governing of Marine Protected Areas on the High Seas. However, the requirement and coordination between different parts of the law of the seas faces challenges that are rooted in dispersed, different, and inconsistent mechanisms. Establishing a consensus and balance between ahead capacities and covering it in High Seas requires a present missing’ serious will and consensus.

    Keywords: Marine Protected Areas, High Seas, Convention on the Law of the Sea, Convention on Biological Diversity, United Nations